Nörapati

Nörapati nedir?

Nörapatik ağrı, beyinden başlayarak, vücudun uç noktalarına kadar ulaşan sinirlerin çeşitli nedenlerle zedelenmesi veya fonksiyonun bozulmasıyla birlikte hissedilen ağrıdır.



Nörapati neden olur?

Bu hastalığın en yaygın sebebi şeker hastalığıdır. Eğer tip 1 veya tip 2 diyabet hastalığınız var ise periferik nörapati olma riskiniz yüksektir. Diyabetik nörapati genelde kan şekerinizin yüksek olmasından kaynaklanır. Nörapatiye sebep olan birçok şey olabilir. Bunlar, vücut sinir sistemini etkileyebilecek fiziksel incinmeler, zona hastalığı gibi kronik enfeksiyonlar ya da ilaç kullanımı ve tedavilerin yan etkisi olabilir.



Nörapati belirtileri nedir?

Periferik sisteminizdeki her sinirin kendine özgü bir işlevi vardır, bu nedenle belirtiler etkilenen sinirlerin tipine bağlıdır. Sinirler şöyle sınıflandırılır: Deriden sıcaklık, ağrı, titreşim veya dokunma gibi hisler alan duyusal sinirler Kas hareketini kontrol eden motor sinirler Kan basıncı, kalp atışı, sindirim ve mesane gibi fonksiyonları kontrol eden otonom sinirler



Diyabetik nörapatik ağrı

Nörapatik ağrının en sık görüldüğü hastalıkların başında diyabet gelir. Bunun en önemli sebeplerinin başında, şeker hastalığına bağlı sinir damarlarının bozulması, daralması sonucu küçük sinirlerin yapısının bozulması gelmektedir



Nörapatik ağrının normal ağrıdan farkı nedir?

Normal ağrı, vücut dokularının hasar görmesi sonucu, bir takım maddelerin salgılanması, bu salgılanan maddelerin de ağrı sinirlerini uyarmasıyla gelişen bir uyarı sistemidir. Yani normal ağrıda öncelikle doku hasarı olur, sonra bu hasar beyne ağrı olarak iletilir. Nörapatik ağrı ise sinir sisteminin direkt olarak kendisinin etkilendiği bir durumdur.